Yedi İklim'in sunuş yazıları dikkate değerdir. Hep bir mesele odaklıdır. Konu: Bireyin yetiştiği çevre. Ve Uluslaşmanın bireyin eğitimini nasıl etkilediğidir. Açıkçası metin diyor ki: Yeni dünya düzeni insan denen varlığı epey yonttu. Somutlaştırdı. Ele geçirdi. Onu istediği gibi dönüştürdü.
Bence yeni çağın insana sunduğu yol şuydu. Ya bizdensin, norm ve yasaların alanındasın ya anarşizm sahasındasın. Hukuki alan yeni ve dar tip bir milletleşme üzerinden inşa edildi. Gayrısını ise yasadışı ilan etti. Birey de bu ikisi arasında sıkıştırıldı veya telef edildi. Aslında iktisat düzeni bile böylesi bir algıyla kuruldu. İnsanı, mideden, geçim kaygısından yakalayarak ehlileştirdi.
Nurettin Durman şiirlerine devam ediyor. Durman'nın son şiirleri rahat şiirler. Belli bir sanat kaygısı taşımadığından böyle olsa gerek.
Mehmet Özger, Şiir ve Yanlış Bilinç: Bir edebiyat ve fikir çevresi eleştirisi. Şiirde tefriti ve ifratı konuşmuş. İdeolojik oluşumların tek doğru ve haklı olarak kendilerini görmeleri insanlığa büyük haksızlık. Son yılların edebiyat dergilerine ve ortamlarına baktığımızda aynı şeyi görüyoruz. Dergiler, eleştiren, hakikati gören yazarlar yerine kendi doğrularını konuşan kalemler yetiştiriyor. Biliyorsunuz şiir mahfillerinde adam yetiştirmek diye bir şey var. Oysa insan önce kendisini yetiştirmeli. Kendisini yetiştirmeden adam yetiştirmek, adam yetiştirmek değildir aslında çete kurmaktır.
İsmail Demirel'in Işığın Etrafında Kelebekler: Mehmed Âkif Ersoy'un Yakın Çevresi - 1 metni epey emek ürünü. Eşref Edip, Abdürreşid İbrahim, Hasan Basri Çantay, Manastırlı İsmail Hakkı, Mehmet İhsan Efendi ve Ferit Kam gibi Akif'in yakınları ve dostları var. Şu alıntıyı yapayım: 'Kam'ın Mısır günlerinde Âkif'le bildiğimiz tek muhaberesi annesinin vefatı üzerine yazdığı taziye mektubudur. Kam, bu süreçte Akif'in mimlenmiş olduğunu bildiği için mi acaba ondan uzak durmuştur; uzak durmadıysa kamuoyunun bundan neden haberi yoktur?'
Değiniler kısmındaysa Aykağan Yüce, Prof. Dr. Vejdi Bilgin'in Adım Müslüman adlı eserine de değinmiş. Adım Müslüman, terkibi Erdem Bayazıt'ı hatırlattı bana. Adım Müslüman: Enerjik bir isim. Şimdi böylesi şeylerden yüz çeviriyoruz. Onlara modası geçmiş şeyler olarak bakıyoruz. Ya da taşravarî buluyoruz. Protest olayımız kalmadı açıkçası. Modernizm bizi sindirdi.
Protest kavramının da gerçi tarihi ilginç. Protestizm, modern çağın başlangıcıyla gelen bir şey. Protest şiir, protest müzik vs. Modernizm hep portest bir silsileyle karşı karşıya kaldı. Ama şimdi protestizme inanç sarsıldı. Bu kavram, sahicilik kaybı yaşadı.
Y. Türk