12 Temmuz 2019 Cuma

BAKIŞ






Yeni bir dergi, kendisini daha öncekilerden ayırmak için yeni bir şey söylemelidir. Yeni bir fikir, yeni bir duygu hatta yeni bir siyaset bildirmelidir. Ve bu yenilikler, toplumu da ilgilendirmelidir. Sebilürreşad, dönemi için yeni bir fikir dergisidir ve şiirde yeni bir tecrübeyi aralamıştır. Büyük Doğu, aynı izlekte yürüse  de hiç Sebilürreşad’a benzemez. Devlete, millete, siyasete taze bir bakış açısı getirir ve hece şiirini yeni bir dünyada yaşatır. Diriliş, Büyük Doğu ile aynı yoldadır ancak Diriliş’in geçekleri ve hakikâti yorumlayışı oldukça yenidir. Ve Türk düşüncesinde zihniyet yönünden üçüncü zirvedir. Garip ve İkinci Yeni hareketleri için denebilir ki; Hece, bir Milli Mücadele vezni olarak Orhan Veli’nin dikkatini çekemedi. O.Veli, onu modern şehre sokmadı ve serbest ölçüye yöneldi. Yaptığı tercümelerin de etkisiyle kendisine has, havayî ve avamî bir dil kurdu. Ve yer yer de bu çaba, orijinal bir deneyim oldu, Türk şiiri açısından. II. Yeni Şiiri, cumhuriyet dönemi şiirinin büyük atağıdır. O zamanki devlet ve toplumsal zihniyeti de aşmıştır. Şu an dünyaya açılmış bir millet olarak, İkinci Yeni Şiiri, ayaklarımızın altında, yeni çağda başarılmış bir şiir olarak bize güven veriyor.


60’lar, 70’ler, 80’ler, 90’lar şiiri;  gerçekte hepsi İkinci Yeni şiiri’ydi. 60’lar ve 70’ler, kendi slogan şiirini, İkinci Yeni’nin getirdiği dili kullanarak gerçekleştirdi. Onu yüzeyselleştirdi de. 80’ler şiiri, İkinci Yeni diliyle suni bir Haşimcilik, Yahya Kemallik yaptı. 90 Kuşağının bir kısım şairleri aynı dil düzeniyle Akif’e ve Tevfik Fikret’e gittiler. Doksanların hece şiiri ise, bir İkinci Yeni hecesidir.

Birinci Yeni şiirini ise Garipçilerden, Orhan Veli’den ibaret görmek bir Nurullah Ataç fantazisi gibi geliyor, bana. İkinci Yeni Şiiri ise tamam hakikâten İkinci Yeni’dir. Şiirimiz, İkinci Yeni’de çeşitli şekilleriyle gürül gürül akmıştır. Ancak yeni olan şiirimizin başlangıcını sadece Orhan Veli ile yaptırmak; Akif, Yahya Kemal ve Ahmet Haşim gibi İslamcıları ya da gelenekçileri  veya Tevfik Fikret ve Nazım Hikmet gibi toplumcuları yeni devletin yeni dünya düzeninin dışında tutma amacı güdüyor sanki. Oysa Orhan Veli şiirinin, içerik ve form bakımından Birinci Yeni olmaya aday yeni dilin tüm imkânlarını barındırmak açısından tek başına bir temsil  değeri olamaz. Yeni çağ başlı başına bir fikir, ironi ve ideoloji çağıdır, desek yeridir nitelik olarak.  Bu temeli, Orhan Veli’nin bir başına taşımasına imkân yok.

 Akif, Nazım Hikmet, Tevfik Fikret toplumculuk ve fikir edebiyatının birinci yenicileri;  Yahya Kemal, Ahmet Haşim imge edebiyatının birinci yenicileri;  ironik ve yalın şiirin birinci yenicileri de  Garipçiler olarak duruyor modern Türk şiirinde.
  



Yeprem Türk







ÇIKTI (BİR VEFA KİTABI & OSMAN SERHAT ERKEKLİ)





...''Osman Serhat Erkekli, serbest bir şiir mi yazdı biçimde? Ancak felsefî şiir ve şizofrenlik biçimi biçimde koymaz. Şairin, serbestten daha serbest bir yazın tekniği var.  Örneğin Yerlere Göklere Dair şiir kitabı, Türk şiirinin en serbest şiir kitabıdır. Biçimde fora’dır. Ve kapalı bir kutu gibidir. Aşırı şekilde yoğundur.  Ulysses’e benzer. Bu da şiirde yeni bir düşünme biçimidir.''...


Kuruluş dergisi