23 Eylül 2017 Cumartesi

Biçimciler



Modern Türk Şiiri’nde biçimci ilk yenilikçi diyebileceğimiz hareketi Şeyh Galib’in başlattığı doğru. İsmet Özel’in de dediği gibi Şeyh Galip, şiiri ya da ilhamı bireysel bir alana taşımakla Türk şiirinde hem şekil hem de ruh anlamında büyük kırılma yaşattı. Ama ondan sonra gelen yenilikçi damarlar, biçimdeki yeniliğin yenilikçi ruhuna bazen denk gelse de birçok kez bu ruhu biçimle buluşturmakta zorlandı.  Bugün temel anlamda bir ruha sahip iki biçimci şiirden bahsedebiliriz.  Birincisi Orhan Veli, Ece Ayhan, Metin Eloğlu üzerinden gelen bir biçimcilik. Bu akış, Natama ve Şerh gibi dergiler üzerinden devam ediyor. Bu şiir, ruhunu düşünce olarak Marksizm, ateizm, avestaizm, azınlık psikolojisi, yeraltı yaşantısı ve bunların toplamı olan gezi şeysinden devşirir. Kişilik olaraksa ise şizofranik bir personaya sahip olduğu söylenebilir, bu şiirin.  


diplo’it

o.


birdik, bir adam öldürdük ve aramızda tartışıyorduk
biraz da birdir oynuyorduk neşeliydik iyi ki geberdi:
halayı çektik diriyi gömdük ne yaptıysak aksi içindi
bir sıfır içindi bir sıfır için bir sıfırın içiydi bir

sonra sayıları saydık birbirine vurduk filan
ikinci çığlıkta evreni pek salyangozsuz bıraktık
.

                                              Tan Babür (Şerhh, 5)



Diğer bir kanal ise, Şeyh Galip, Orhan Veli, Asaf Halet Çelebi, İlhami Çiçek, Cahit Zarifoğlu, Onur Ünlü gibi şairlerle var olan ayrı bir mecra. Türk edebiyatına kalıcı bir külliyat bırakan mecra da bu çevredir. Özellikle Hece ve Fayrap’ta yazılan birçok biçimci şiir bu temelden besleniyor.



Yeprem Türk

&

Bayrak, milletçe, imanımızın ruh kumaşından inşa edilmiştir. Ve emin beldeleri gösterir. Büyük bir medeniyetin simgesidir. Bir yerde ay yıldızlı bayrağımız varsa bu, şu anlamdadır. Muhammediyiz, emin yerdesiniz, hür ve güvendesiniz.  Ve biz bayrağımıza benzeriz. 

Bayrağımız zaman ve mekanda hep bu minval üzeredir.  Milletin, manevi ve maddi planda bir nimetidir, bayrak.  Bayrağa saygısızlık, toplumca bir zilleti çağırabilir. Bozguna, dağılmaya, kaosa yol verebilir. Bayrağa hürmetsizlik eden,  kendi kadim ruhuna saygısızlık eder. Bayrak, bizi bize gösteren büyük manalarımızdan biridir.


Y.Türk

&




Bayrağımız, insanların ve coğrafyaların tevhididir. İslam insanının bir karakter üstündeki tezahürüdür. Duru, emek sahibi, samimidir. Bu yönüyle de aslında yaşamış, yaşayan, Allah izin verdiği sürece de yaşamaya devam edecek bir İslam işaretidir. Vatan ve medeniyet mimarimizi, tutumumuzu gösterir. Muhammed’in cemalinden olanları işaret eder. Yani kişiliğin ve mekanın ana unsurundandır. Başlı başına bir ulu birlik konusudur. Milletimize bir toplanma ve imece çağrısıdır. Bu yönüyle dünyada, Peygamberimizin ‘Livaül Hamd’ adındaki ahret bayrağını ansıtır. 


Yeprem Türk