11 Temmuz 2017 Salı

Türkiye'nin Erken Klasik Dönemi



Yusuf Kaplan’ın, 10 Temmuz 2017, Yenişafak’taki her hükümeti farklı bir cumhuriyet görüşü içinde anlattığı metni ilginç. Yusuf Kaplan, 1923’ten bu yana beş tarz cumhuriyet anlayışının yaşandığını söylüyor. İlki, Atatürk’le. İkincisi, Menderes’le. Üçüncüsü, Menderes Hükümetine son veren 6o darbesi ile. Dördüncüsü, Özal’la. Ve sonuncusunun ve beşincisinin ise Ak Parti ile yaşandığını iddia ediyor. Oysa tarih, kısa süre için yapılan bu derece bir kalabalık sınıflandırmayı ve adlandırmayı kabul etmez.

Çünkü benzeri şey, modern şiirimiz içinde de yaşandı. Ancak geriye iki şey kaldı. Birinci Yeni ve İkinci Yeni şiiri.  Üçüncü Yeni adı altında şiir okumaları yapıldıysa da şiir tarihi ve gerçeklik, bunu reddetti.

Aslında siyasetteki mücadele bu iki cephe arasında geçmiştir. Hala, parti liderleri bu iki versiyon arasında gelip gider. Mesela bir zihniyet  Birinci Yeni’yi öne sürerken; diğeri ağırlıkla sırtını İkinci Yeni’ye yaslar.  Yani iki tür fikirden ve dolayısıyla da iki tür cumhuriyet mantığından bahsetmek daha yerinde olur.

Üçüncü Yeni Şiiri veya Sanatı yoksa gerçekte Üçüncü Dönem Cumhuriyet de yoktur. Üçüncü Yeni Şiiri gelmedi ancak onun yerine 1990’larda Neo-Epik şiir akımı doğdu. Bu ise meselelere veya cumhuriyete kalabalık sınıflandırmalarla değil başka cephelerden yaklaşılması gerektiğini gösterir. 

Açıkçası Türkiye, bilmem kaçıncı cumhuriyet dönemini değil, 15 Temmuz Direnişi’yle Birinci Klasik Dönemini kapadı. Sonuçta cumhuriyete bakış açısından kaynaklanan bu ayrışmalar da o dönemin en belirgin özelliğiydi.


Yeprem Türk

10 Temmuz 2017 Pazartesi

YAYIMA HAZIRLANIYOR




15 TEMMUZ DİRENİŞİ, VATAN, NEFES, KALP, GÖNÜL, SİYASET, SANAT, HİKMET...










 Salih CAN