17 Mart 2018 Cumartesi

AFRİN



15 Temmuz gecesi şehitlerle başladığımız diriliş ve kuruluş ruhuna yine Afrin’de  şehitlerle devam ediyoruz. Afrin Osmanlıların İznik’i gibidir. İznik Osmanlıya muştu olarak gelmişti. Osmanlının dirilmesinde, gelişmesinde ona moral vermişti. Şimdi aynı hadiseyi Türkiye, Afrin’le yaşıyor.

15 Temmuz Direnişi gecesi sonra gelen ilk gün, uzun bir aradan sonra Türkiye’nin ilk aydınlık ve umut vaat eden sabahı oldu. Aynı sabah bugünlerde Afrin’de de gözüktü. Yüzyıldır Afrin’i kabus gibi saran kimsesizlik ve yıkılmışlık hissi yerini yavaş da olsa umuda, sevince bıraktı. Ritim değişti Afrin’de. Cihanımızın sırrı azar azar aşikar oldu.

Gelecekte Afrin, İznik kadar tarihi bir görev görecek, hatırla yad edilecek. Eski Horasan, Tebriz, Buhara gibi anılacaktır.
Dirilişe ve kuruluşa verdiği ivmeden dolayı, tarih ona payındaki fethi, mutluluğu ve fazileti verecektir.

Ve sonra Balkanlardan da bir İznik bir Afrin ışığı yükselecektir. Daha oraya sıra gelmemiştir.



y.t.

AFRİN



Avrupa, Yüzyıl öncesinden İslam coğrafyasına düğüm attı. Ekonomiyi, siyaseti, sanatı, aydını kazığa bağladı. Bu düğümü çözmek hakikaten zordu. Büyük bir basirete, direnişe ihtiyaç vardı. Avrupa aynı düğümü yıllar içinde ipi daha da çekerek sıkıştırdı, kör düğüm haline getirdi. 

Ve 15 Temmuz Direnişi, bu düğüme inen kılıç olarak düğümü ortadan ikiye biçti.

Bir asırdır, İslam topraklarına ayrılıkçı hareketlerle ve terör örgütleriyle diken dikmeye çalışanlar, toprağın altında bir bahara hazırlık yapan bu güzel tohumları göremediler. Gördülerse de onları bastırmaya, toprağın içindeki bu kutlu hazineleri yok etmeye uğraştılar.


Bugün hem Mehmetçiklerimiz hem Afrin halkı, anlayış ve bilgelik dolu bir yeni hayat için mücadele ediyorlar. Birçok düğümü çözmeye çalışıyorlar. İslam’ın mutlu ve kutlu sırrını bulmak için yolculuğa çıkmış gibiler.

y.t.

AFRİN


İslam coğrafyası için diyorum, kargalar sahaya inince bülbüller gizlendi. IŞID, PKK gibi terör örgütleri masum halkı sindirdi. İnsani iradeyi yerle bir etti. 

Kargalara karşı ise bir insanlık iradesi ortaya çıkacak, masumların haklarını iade edip, onları iyilik ve adaletle buluşturacak bir medeniyetin inşasına girişecekti. Bu güç ise Türkiye oldu. 

Bu ışık, 15 Temmuz Direnişi ile Türkiye’de yandı. Şimdi Afrin’in masum ve kutlu halkına kadar ulaştı. Afrin Mehmetlerindir. 15 Temmuz Direnişi Mehmetlerindir. Halkımızın içeride yaptığı direniş de Mehmetçiklerimizin Afrin'de toplumla birlikte yaptığı mücadele de, aynı ruhtan meydana gelmektedir.

Hem Ankara’da hem Afrin’de gelecekten gelişin izlerini gördük, duyduk. Nedir bu gelecekten geliş? Yüce Devlet’in tekrar inşasıdır. Yüce hakikatin, yüce adaletin tesisidir. Ümmetin kardeşlik yoluna girişidir. Müslümanın, Müslümanın kıymetini bilişidir, onu koruyuşudur.



y.t.

&



Sömürgecilik, bütün harcı ve malzemesi yetim hakkından, zulümden doğan siyasettir. Dünyanın en adi en insafsız politika sanatıdır.

Bir hastalık çeşididir, zehirdir. İslam coğrafyasını esir eden bir hastalık olarak yayılmıştır. Tam adı ise Batıcılık şeklinde husule gelmiştir. Ve hep bir panzehire ihtiyaç duymuştur.

Bu açıdan Tanzimat, aslında milletimize yapılan bir aşı. Batıcılık hastalığına karşı dayanıklı olmamız için ruha zerk edilen panzehir. Mikroba karşı mikrop. Batıcılık bizi tam yıkamadı. Çünkü beden daha önceden bağışıklık kazandı. Ve öldürmeyen mikrop da Türkiye’yi güçlendirdi.

Asırlardır,  vücudumuzdaki bu karşı zehirle konakladık topraklarımızda. Ancak böyle yaşasak da, bu panzehiri de bedenden ve ruhtan atmak  rüyasından kendimizi alıkoymadık.  Çünkü bu rüya, kurgu bir serap değildi. Bir dua, bir  diriliş ve kuruluş çabasıydı.

Ümmet olarak sahip olduğumuz toprakları, mülkümüzü düşmandan ve onun siyasetinden temizleme idealiydi.

İnancımızın ve tabiatımızın yaşam şeklini arayıştı, medeniyetin izini sürüştü.

Medeniyetse kuru bir söylem ve deyiş değildir. Ümmetin hayat şeklidir, kadir ve itibar yönüyle de milletin salatıdır. Çaba, bu kıymetli bilişe varmak içindir. 

İnanıyoruz ki, zaman gelecek, içimizdeki bu panzehir de atılacak, topraklarımız yeni, sağlıklı ve mutlu medeniyete kavuşacaktır.



y.t.


&


Medeniyetimizin birçok kutbu vardır. Politik olarak da sanata ve hayata bakış tarzımız cihetiyle de şu an bu büyük kutupların etkisi altındayız. Ve geleceğimiz de bu büyük kutupların  tesiriyle şekillenecektir.

Geleceği inşa etme bağlamında diğer bütün kutupları etkileyen birinci kutup Mehmet Akif’tir. İstiklal Marşı’dır. Medeniyet pergelinin yere basan ayağını gösterir. Diğer kutupları tek şemsiye altında toplayan ruhu verir.

Bu kutba bağlı diğer bir kutup Yunus’tur. Gönül coğrafyasını inşa eder. Diğer bir kutup Büyük Doğu coğrafyasını işaretleyen Necip Fazıl Kısakürek’tir. Daha büyük bir kutup Büyük Doğu’nun içeriğini dolduran yine Yunus gibi hem gönül hem medeniyetin diriliş çerçevesini aşama aşama ortaya koyan Sezai  Karakoç’tur.  

Diğer asıl büyük kutuplarsa: İmam-ı Azam, İmam Gazali, Maturidi ve onların birikimlerini modern hayat içinde tekrar ihya eden Said Nursi’dir.


Bu büyük kutuplar, medeniyetimizi, ölmüş yönleri itibariyle ihya edip ayağa kaldıran, yükseltecek olan ana kutuplardır.

Y.T.

15 Mart 2018 Perşembe

DEĞİNME




 
Bu aralar, Divan şiirini, aşağı yukarı, öne çıkan şairler itibariyle okudum sayılır. Ancak bu geleneğin başlangıcı olarak Yunus kadar canlısına ve hayati olanına rastlayamadım doğrusu. Özellikle 14. Yüzyıl Divan şiirinden itibaren şiirin bir yetenek gösterisine dönüşmesi ise ilginç. Ne Fuzuli’de ne de Şeyh Galip’te aradığım hakikati buldum. Yunus’un o fikirli, hissiyatlı ve hayati Türkçesini sonraki şairlerimizin hiçbirinde göremedim. Duyguculuk ve sembolizm öne çıkmış. Belki Nabi için, bir fikir kuşanmış denebilir. Ancak o da fazla didaktik. Lale Devri ise Divan şiirine ilginç bir hava ve özgünlük katmış. Mesela şarkı türü ilk kez Divan edebiyatına o dönemde sokuluyor. Ancak aynı dönemde laik Türkçenin temelleri atılmış gibi.  Yetmiş ve seksen kuşaklarının fikirsiz Türkçesini orada aramak daha doğru aslında. Açıkçası bu şiirleri okurken yoruldum. Fikre ve gerçek hissiyata özlemim arttı. Osmanlının şair ve şiirle birlik nasıl çöktüğüne tanık oldum.

Sezai Karakoç’u bir yazımda Şeyh Galip ve Fuzuli gibi şairlerin ardılı olarak değil Yunus’un devamı şeklinde belirtmiştim. Haklıyım galiba.  Yunus ve Sezai Karakoç, ikisi de sözün ve şiirin temellerini atan iki büyük usta. İkisi de kaos zamanlarının şairi. İkisi de hayati, dirilişçi.

Yeprem Türk

&



Kırk yaş üzerine metinlerimi yazmadan önce ve yazarken altı ciltlik bir külliyat okudum. Aslında eskilerden dilimize kazandırılmış doğu külliyatıdır, okuduğum ciltler. Adı nedir, söylemem. Artık kendi adıma da başkaları adına da kolaycılığı sevmiyorum. Arayın bulun.
Kırk yaş metinlerim bitti. Dinlenmeye bıraktım. Önümüzdeki sayılarında Kuruluş’un kısım kısım yayımlanacak. Gerçi epey de şiirim birikti. Sonraki sayılarında derginin şiir şöleni vermeyi düşünüyoruz.



Yeprem Türk

Değini









Şakir Kurtulmuş’un bir şiiri, bu metin. Hem de dergide baş sayfada. Bir ortaokul talebesi aynı konuyu daha güzel ifade ederdi sanırım. Şakir Kurtulmuş’u bazı çevreler parlatıyor. Aslında sanattaki ufuklarını ve niyetlerini açık ediyorlar, onlar. Şiir sanatıyla dalga geçiyorlar. Yazık. Şakir Kurtulmuş’un yazdığı bir dergide şiir ve yazı yayımlatmak sanırım şair ve yazar adına hoş olmasa gerektir. 

Aslında bu kalitesiz, emeksiz, gereksiz şiirleri baş tacı yapanlar gençlere şunları söylüyorlar: Eğer şahsiyet, kalite ve emek  deyip durursan seni yalnız bırakırız, sinir sistemlerini harap etmeyi deneriz. Ya da diğeri gibi sanatı, şahsiyeti kuşa çeviririz.

Ya da siz ikisi de olmazsınız; sabırla, emekle, inançla sanatınızı işlersiniz. Gelişirsiniz.

Tercih sizin.


Yeprem Türk

DUYURU





      Bayrak yazılarıKuruluş dergisinin 11. kitabı olarak Bayrak Risalesi adı altında yayımlanmıştır.


KURULUŞ DERGİSİ

11 Mart 2018 Pazar

&



Mekke’nin fethi, Nil nehrinin yarılması ve İsa’nın mekanının gök olması. Bunlar insanlık tarihinin dönüm noktaları. Adem’in gelmesi Şit’in, İdris’in, Yahya’nın, Davut’un alemde çiçeğe durması ve Muhammed’in bir meyve gibi ortaya çıkması. İnsanlığın olgunluğa aşama aşama yaklaşması.

Meyve çiçekten sonra gelir, kırklı yaşın buna benzemesi. Emek istemesi. Teri olanın taze kalması. İnsanın olgunluk gösterip hangi yaşta olursa olsun mustarip olmadan yaşıyla el sıkışması. Kırklı yaşların hayat toprağını sadece kendisi için değil başkası için de ekip biçmesi. Hayatın manasının Bizans ya da keçi sakalı gibi çenenin ucunda değil Mehmetlerin sakalı gibi cemale yayılması, bütünlüğü kuşatması.

Yani ey kırk yaş bilgisi, bildim ben seni sen de haydi bil beni.

Ben kırgın biriyim, neşenle sar beni. Şems, Muhammed ümmeti kırık gönüllü olmalıdır demiş. Zaten biz hüzünlü bir ümmetiz. Ama neşeyle akıp gideriz. Hüznü tene  ve gönle derin harflerle de bırakırız.

Kırk yaş kapıdan girdi, ulu bir seccade gibi ayaklarıma serildi.
Eğilmek için baş kabardı, gönül yandı.
Hüznüm benimle salata durdu.

y.t.


&



Çağımızda insan her yaşa çocuk gibi ayarlanmış. Olgunluğun lezzet ve kıymetini bilememiştir. İnsan her daim koruk gibi kalmıştır. Anlam bakımından olgunlaşmadan çürümüştür. Oysa insanın yaşı sadece zarfa değil, mazrufa da sahiptir. Kırklı yaşlar bu açıdan zirve bir noktadır. Ben bu yozlaşmaya karşı bu yaşın davasını, hakkını güttüm sadece. Yaş kırkları, bir put haline getirmedim, onu ebedileştirmek istemedim. Sadece orada kayda değer pırıltılar gördüm. O yaşın tabiatını hoş buldum.  Sakinliğini ve bilgeliğini sevdim. İnsanın manası orada daha sağlam çatılı, dedim. Güneş oraya daha başka doğuyor, bunu söyledim. Orada insanı daha çok ehli gönül ehli akıl ehli dil bildim. İnsana ulu bir su ve ekmek verilmiş, ruhu gıdalanmış, işittim. Bu yaşlarda tanzim edilen yaşamın boyu ve eni geniştir.  Vakar ve temkin verir. Olgun bir mürüvvet ve vefa var. Ben sadece, bu yaşlarda insana verilen birkaç inciyi söyledim. Bu yaşa ayna tuttum. Gene de fanilik adetidir. İnsanın kaza ve kaderidir.  Bu yaş içindekiler alemin seçkinleri değildir. Bu yaşı yazmam, yüreğin tesiriyledir. Kırklı yaşlardan bir sedadır.




y.t.

&



Kerim ve kamildir. Kalbi temizdir. Yaylasının havası ve yeşili kuvvetlidir. İnsan beklemiştir, çalışmıştır, olmuştur, irfani bir nakte dönüşmüştür. İnsan asma yaprakları gibi hışırdamıştır. Kırklı yaşlarda hayat mana bakımından kıymetlenmiştir ve bu değerin bekçisi de kuvvetlenmiştir. Bilgi ve duygu birleşti, aynı anda kalbe ve zihne çıktı. Kırk yaş bir avuç su gibi yüze serpildi, uykuyu darmadağın etti. Bu yaş Üveysi bir yaş, hakka özlemi uzattı.  İnsana kemalin yok olarak ortaya çıkacağını gösterdi. Kemalden kemali öğretti. Kemal sonumuzdadır. Ve insan bu yaştan da yerini ısıtır ısıtmaz kalkacaktır. Sonsuzluk, faniliğin içinden geçerek haber verdi. Bu yaş malumatı bol bir mevkidir. İlk lezzetlere ilk ağız, ilk sözlere ilk kulak oldu. Yeni anlamlar doğurdu. Üstelik köpek gibi çok değil aslan gibi az ve öz yavruladı. Bu yaş olmasaydı halimiz fena idi. Çünkü şu hadise tam yaşanmaz ve yayılmaz idi. Hayat iki delikli: Biri yeryüzüne diğeri bekaya idi.



y.t.

&


En klasik halleri bu yaşlarda ortaya çıkar insanın. Varoluşsal ve folklorik alan tek bir kare içinde harmanlanır. Örneğin insan aynı anda halay ve sema çeker yani. Zurna sesi de insanın iç sesi de aynı dalda buluşur çiçek açar. Geniş zaman kipindedir, kişi. Zamanı, her zamanki zamandır. Yaşamın mimarisi kadim bu algı içinde biçimlenir. Kırk yaş faniliğin ve sonsuzluğun harmanlanmış şekilde bulunduğu ulu bir konak yeridir.  Bu muhit, ahret ve dünyanın kokteylidir. Mevlana gibi dersek her iki alem aşkın gagasında bir tanedir. Bu gün ölecekmiş gibi beka için hiç ölmeyecekmiş gibi dünya için hadisi şerifi bu yaşlarda neredeyse bir meleke halini alıyor.  Öleniniz var, doğanız da var. Kırk yaş, büyük ve geniş vaktin aynı zamanda büyük anlamın başlangıcıdır. Yunus’ta varlığının iri anlamını kırk yaşında bulmuştu. Çünkü kırk yaş, Peygamberimizle bilinmişti. Mana bakımından onun hatırasıydı. Mucizesini O’nunla göstermişti.

y.t.

&



Acemilik dürülüp kaldırılır. Ustalık cilvelenmeye başlar. Bilgi ve irfan ahenge, semaa başlar. Çıraklığın korkuları, sekterliği yerini doğal bir akışla  kendinden eminliğe ve neşeye bırakır. Kırklı yaş, dünyada insan için yeni bir çarşıdır. Bilginin, ticaretin, sohbetin neşeyle manalandığı bir yerdir. Eskiyen gelenekler yeni bir biçimde aşılanır. Özüyle ve ruhuyla deveran eder. Buraya geliş, elbette kolay değildir. Kırk yaz, kırk bahar, kırk ikindiden sonra gelinmiştir. Yaratılışı kırk senededir. Emekle oluşmuştur. İnsan kendini en çok bu yaşta bilmiştir ve dolayısıyla  Rabbini de. Bu yaşı hoş ve yüksek tutunuz. Bu yaşın ekmeğini veriniz. Hazreti Ali’nin Hasan ve Hüseyin’i görmekle sevindiği gibi bu yaşı görmekle sevininiz. Tanrı’nın sizin için bu yaşa koyduğu bir gömünün hikayesidir, kırk yaş. Onu buldunuz. Yeryüzündeki hazineye ulaştınız. Sizden saklanan çok şey, kendilerini size haber verdi gördünüz. Bu ulu mülkten istifade ediniz.  Ruhunu besleyiniz, zenginleştiriniz, çoğaltınız.


y.t.