25 Şubat 2022 Cuma

İKİ SOL


Türkiye, bir Avrupa ülkesi midir? Değildir. Bunu siyasi lidere söyleten şey elbet bir korkudur.  Türkiye, Avrupa ülkesi olmak için yola solun siyasetçi ve aydınlarıyla çıktı. Gerçi 1940'lardan sonra Türkiye solunun coğrafî - fikir kutbu Batı'dan Sovyetlere kaydırılmaya çalışıldı. Türkiye sağının coğrafi ve düşünce kutbu da, Avrupa Birliği'ne doğru itildi.   İslamcılar Avrupa Birliği'ni artık kanıksıyorlar. Buna göre Türkiye'de günümüz için söylüyorum, sağ bile yoktur. İki sol vardır. 

Coğrafi kutuplar, ülkelere, kendisini derinden derine hissettirir. Bunu yaparken ülkelerin hem ekonomi hem de güvenlik kaygılarını kullanır. Bu kutup baskısıyla ki Türkiye, Avrupa ülkesi olur; Belarus da Sovyetler Birliği. 

İsmet Özel, Avrupa Birliği'ne karşı olduğunu söylemişti. Ama Komünizm- İslam hayali de ilginçti, Özel'in. Yine iki coğrafi kutuptan birini seçmek zorunda kalmıştı, Özel. Bugün Tekbir'ler ile Rus ordusuna katılan Çeçen askerlerinin hali içimi sızlatırken İsmet Özel aklıma geldi. 

*

Dünya iki kutupluydu, doksanlara kadar. Sovyetler ve Avrupa. Şimdi   dört kutuplu iki yakaya dönüştü: Rus, Çin bir yanda ve Avrupa, Amerika diğer yanda.  Dünya beşten büyük denilse de beşinci numara İngiltere'ye ayrıldı. Beşten sonrasına yine hayat hakkı tanınmadı.

Aslında dünya beşten büyük demek, yeni bir dengeleyici coğrafi kutbun hayaliydi. 



Y. Türk

22 Şubat 2022 Salı

Dünyada Değişen Siyasi İstiare

 Modern cumhuriyetler, eski imparatorlukların kart gibi tekrardan karılmasıdır. Etnik kökenlerle gelen devlet fikri büyük yapıları yerinden etti, onları parçaladı ama bu parçalardan şimdi yeniden büyük yapılar huruç etmek üzere. Önümüzdeki yüzyıl, dünya için bu cumhuriyet kartlarından oluşan büyük yeni yapılara gebe. Biz, buna dünyada geniş çaplı kimlikli devletler oluşturma diyoruz. Bazıları da medeniyet bazıları da uygarlık, der. Güçlü devletler, bu anlamda ruh olarak sirayet ettiği ve etmeye çalıştığı yerleri kendi anlayışıyla kolonileştirme ya da topraklarına katma uğraşısında. Dünya üstünde, etnik temellerle gelen cumhuriyetler çizgisi sona erdi. Belki de artık etnik kökenle gelen bir devlet modern dünyada daha kurulamaz. Bu zemindeki parçalanma had safhaya ulaştı. Etnik kökenle beliren devlet fikri bir bakıma siyasette de asgari bir ahlaktı.  Ve bu ahlakla doğan siyaset yer kürede dairesini  tamamlandı. Tekrar o eski başa yeni yordamla, formatla dönüldü. 

Bizse millet olarak hiçbir zaman devlette- siyasette- medeniyette asgari bir ahlâk ile olmadık. Hep onu aşmaya çalıştık. Bizim medeniyet ve siyasetimizdeki ahlâk, tarihi genellik içinde ahlâk-ı kebir olmuştur. 

Eski beylikler, modern çağda cumhuriyetler olarak belirdi. Siyasetin beylik istiaresi, cumhuriyet istiaresine dönüştü. Eskinin o Büyük Doğu beylikleri bugün Büyük Doğu cumhuriyetleri oldu. Ama aralarındaki o kopmaz tarihî bağ hâlâ var. 

 Belki de böylesi bir ilerleme de İslam ülkelerine bekledikleri fırsatı, gelişmeleri ve kaderi sunacaktır. Bugün dünyada siyasi istare değişiyor.  Aslolan Büyük Doğu'yu tutmaktır. Hem de sağlam tutmaktır. Büyük Doğu Birliği; hem Amerika hem Avrupa hem de Rus yayılmacılığının önüne set çekecektir. 


Y. Türk