13 Mayıs 2021 Perşembe

DERGÂH

 

DERGÂH,  ŞUBAT 2021

Sunuş metni dünyanın değişmekte olduğuna dair. Yani aslında İbrahim Kalın'ın ifadesiyle 'Türkiye, Batı'nın dipnotu olmaya devam edecek mi?'  diye soruluyor.

İkinci sayfadaki kültür ve sanat haberleri, yıllardır takip ettiğim bir köşe. Edebiyat ve kültür adamları ve onların eserleri konusunda hep sürprizler yapan bir yer. Örneğin,  Şinasi'nin mezarı bulunmuş.

Mustafa Özel yıllardır 'para nedir? sorusunun cevabını arıyor. Tabiî bunu okuduğu romanlar üzerinden yapıyor.  Ama bu bana sanki biraz abartı gibi de geliyor. Örneğin bu romanlar üzerinden para adına yapılan çıkarımlar bir türküden bile edinilebilir.  Bu tür okumların sanki artık suyu çıkmış. 

DERGÂH, OCAK 2021

Dergiyi okuyup kapatınca akılda TOLSTOY kalıyor.  Tolstoy'u pek seven birisi değilim. 

Hristiyanlık veya din hakkında Kierkegaard gibi düşünür. Dostoyevski dinde ne kadar kurumsallaşmacıysa Tolstoy da inancın kurumsallaşmasına o denli karşıdır. Hece'nin geçen seneki bir sayısında Mehmet Kurdoğlu'nun Tolstoy hakında yazdıkları da kayda değerdi. Onun usanmak bilmez bir abaza olması, iki ayda bir banyo yapması, kötü kokması, çirkin bir adam olması vs. 

Açıkçası ömrünün son demlerinde mistik bir dünya içinde iyi ve saf olan üzerine kafa yorması daha çok bir günah çıkarma performansına benziyor. 

Ve eski Hisar; yoluna bugün Dergâh ve Muhit ile devam ediyor. 


Y. Türk