5 Eylül 2018 Çarşamba

DEĞİNİ



Françoıs Rene De Chateaurbrıand’ın Son İbn Sirac’ın Başından Geçenler’ kitabı ilginç bir kitap. En azından benim için öyle. Bir hikaye olmasına rağmen medeniyetimizin Endülüs varyantı hakkında önemli ipuçları veriyor.

Endülüs, özelde de Granada savunulması tam yapılamadan Haçlılara kaptırılan önemli İslam beldeleridir.

Granada’nın son hükümdarının ülkesini savunmadan terk edişi ve  Padul dağının tepesinden kaybettiği ülkesinin hazinli silüetini izleyişi ve annesinin hana söylediği sözün  hala hatıralarda capcanlı kalışı: Erkek gibi savunmasını bilmediğin memleket için şimdi ağla.’, deyişi.
Aslında Endülüs son zamanları bu sözde gizli.

Endülüs pathos bir devlet ve medeniyetle hayat bulmuştu. Çok bilim ve irfan adamı yetiştirmesine rağmen ethos aşamasına geçememişti. Hep pathos bir yordamla teşekkül eden mekan, bir insan ve siyaset algısı oluşturmuştu. İlim, sanat ve politika imgesel düzlemde ve tatlı duygular içinde neşet etmiş, kitabın da söylediği gibi bu da memlekette kahramanlık duygularını yok etmişti.

Olay, atalarının topraklarına gelmiş eski bir Endülüslü olan İbn Hamit’in hayal içre tefekkürleri ve eski medeniyete olan eleştirileri ile doludur. Bence İbn Hamit, aslında pathos geleneğe sırtını dayamış bir medeniyetin nasıl da kolayca yok edildiğini eserde ima etmeye çalışır.
Bilirsiniz İslam tarihinin pathos anlayışı da içeren ilk ethos devleti, Asrı Saadet’ten sonra Selçuklularda filiz vermiş, ardından Osmanlılarla da bir ağaca dönüşmüştür.

Kısacası Endülüs Medeniyeti, tüm devasa verimlerine rağmen, pathos’tan arabeske kaymış ve bu yüzden de kesilmiş bir medeniyettir. Elbette burası Vahdeti Vucud kavramının mayalandığı, fikre dönüştüğü önemli topraklardır. Sakinleri de vahdeti vücut milleti olmuşlardır. Ancak ethos eksiklikten dolayı varlıklarını sürdürememişler, yıkılmışlardır.

Aslına bakarsanız, eserde, son Siraclı İbn Hamit de ataları gibi duygusal, patetik ve pathosvari bir kişiliğe sahiptir.  Ve kaderine de İslam tarihinin Werther’i  olmak kalmıştır.


Yeprem Türk